torsdag 8 oktober 2009

Vänstern och solidariteten del 1

Hur är det egentligen med synen på solidaritet? Detta är ett ord som traditionellt sett brukar anses känneteckna vänsterpolitiken. Men är det verkligen sant att vänsterpolitiker är mer solidariska mot dem som har det svårast än vad liberala politiker är.

För det första tror jag de flesta kan vara överens om att solidaritet i grunden handlar om att ge av sitt eget, av fri vilja, till någon annan som har det svårare. Vänsterns syn på solidaritet handlar snarare om att tvinga någon annan att ge (och inte sällan är det de själva som de anser vara de lämpligaste mottagarna). Men det slutar inte där.

Dick Erixon har tidigare skrivit om undersökningar som gjorts i USA, som visar på att människor som är mer liberalt lagda och intresserade av lägre skatter har en högre benägenhet att skänka pengar till välgörenhet. Idag tar han upp en liknande vinkel, nämligen gåvoskatten. Det är alltså, enligt Erixon, vänsterpolitiker som kräver att gåvoskatten (att människor ska behöva betala en extra avgift om de själva vill skänka pengar till en frivilligorganisation) ska finnas kvar, medan det är de borgerliga som vill ta bort den. När en sådan skatt i praktiken leder till att människor blir mindre villiga att ge bör det vara uppenbart att det i åtminstone den här frågan är de borgerliga politikerna som för den mest solidariska politiken.

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida