tisdag 13 oktober 2009

Borlänge, ett exempel på hur samspelet mellan privat och offentlig sektor kan fungera

Om den här artikeln inte är extremt vinklad och sanningsfrånvänd, så tycker jag verkligen att det finns anledning att uppmärksamma hur Borlänge kommun beter sig mot sina invånare. Enligt artikelförfattarna från Centrum för rättvisa har de alltså tvångsinlöst en lokal invånare från sitt hem för att kunna ge utrymme åt ett privat företag.

Ofta får kapitalismen och marknadsekonomin skulden för de rättsövergrepp som begås av privata företagare, när det i själva ofta är tvärtom, att rättsövergreppen som företagen begår endast kan genomföras för att det finns en offentlig sektor med alldeles för stora befogenheter som håller vissa företag under armarna.

Fredrik Segerfeldt har en viktig poäng när han skriver såhär
.

Vänstern tror också ofta att liberaler ogillar offentliga myndigheter av princip. Det är ingen missuppfattning. Offentlig maktutövning innebär ofta en kränkning, eftersom det inte finns någon möjlighet att ställa sig utanför. Det går bra att välja bort Volvo eller COOP, men knappast Skatteverket eller Försäkringskassan.

Allra sämst blir det när företagen lierar sig med den offentliga makten i konflikt med den lilla människan. Då kombineras företagets legitima ekonomiska makt med det offentligas politiska makt.

Etiketter: , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida